擷取1

恐怕,誰也沒想到,一場在中共口中是「是非法的,也是無效的」佔中政改投票,竟然在首天就有逾40萬人投票。

這些人,是否真的政治覺悟程度如此高?又或如此認同三個公民提名方案?童工想未必如此,恐怕,不少人也是感性投票居多,他們不滿中共霸道,連生果報即時新聞網站也被入侵、連平日上網看新聞權也被剝奪、特區政府又對民意漠視,一氣之下才出來投票!藝人歐錦棠在Facebook留言,或許正代表大部份人投票的心聲:

「老實講,佔中畀嗰三條友不斷重複又重複咁齋講,雷聲大、搵滴雨都冇,曖曖昧昧,一早就唔睇佢地臺戲,加上投票無啦啦整幾條選擇方案,可能我教育程度低,我真係中文都睇唔明,仲叫我撐佢?
不過,今晚演完第一場舞台劇後,我就上港大民調網站投咗票。
我唔buy佢地,正如我已經唔buy支聯會班友,但我依舊去維園六四晚會,因為哩個係信念,信念係不會被操控嘅,我參加,係凝聚力量,係表達態度。今次投票一樣,係以真正香港人身份表達態度,即使陰謀論將所有網絡攻擊推曬落蘋果或者佔中三條友自導自演,如果係咁都算佢行運,因為,我更加唔想再見到明目張膽官商勾結,亂用市民血汗公帑嚟填補劣政,庸官顛倒是非,公器私用,梁班子衰完一鑊又一鑊仍然用人唯私,警方漸漸成為政治工具,選擇性執法,更甚者竟有疑似戲子差人知法犯法引人犯罪又賊喊捉賊!言論及表達自由不斷收緊,巿民怨聲載道,政府當你冇到!你地仲等乜嘢?仲想衰到點?今日,係真正香港人就集結力量,表達態度,一齊投票!」

當然,中共更想不到,這場反全民投票的網戰,成了網絡世界大戰,Norse的網絡攻擊地圖固為港人所知,為投票網站提供保安的CloudFlare CEO Matthew Prince,更成為「英雄」,而據台灣生果報報道,負責資訊安全監控的台灣官員證實,攻擊生果報的黑客是中國網軍所為,美國方面也相當重視,近日將派專家到台協助調查。

美帝的「專家」?那是FBI還是國土安全部?會否成為外交風波?不要忘記,美帝早前才指偉大祖國網軍攻擊美國本土,今次受襲伺服器在美國本土,美帝又可以再向中共追究了。

中共,會否後悔今次賠了夫人、或許還要折兵?

Advertisements