前六四工運領袖李旺陽「被自殺」事件,到今日仍受市民關心,身兼本港殘疾人奧委會會長的食物及衞生局長周一嶽,昨接受電子傳媒訪問時,直指中共官僚稱李旺陽是「自殺」存在兩大疑點:

「作為一個醫生,我認為兩方面一定要解釋,第一佢係嚴重殘疾人士,如果殘疾人士要自殺,唔係咁容易,從佢嘅圖片或者其他方面睇,我覺得唔似係自殺。」

「第二方面,我睇到佢之前接受傳媒訪問時講嘅一番話,似乎佢嘅性格同埋佢嘅人,唔係一個會自殺而唔留下遺書嘅人,因為任何人為咗犧牲自己而做驚天動地嘅事,佢實會留番一啲佢想講嘅嘢。」(引用自生果報)

雖說周一嶽己是快離任官員,可是,他大可對事件保持沉默,保留「清白之身」,謀取另類「政治回報」,但,他選擇回應李旺陽事件,甚至質疑李自殺的說法,等同自絕於中共及建制,除了安心退休,已難有出路,但周一嶽這「一鑊」,相信贏得不少有對他的尊敬。

同為專訪,候任特首梁振英接受《東方日報》專訪,大談如何用6000億財政儲備,如何搞邊境禁區發大財,整個訪問沒有李旺陽、沒有六四 沒有人權、沒有言論自由、沒有法治。

難道,梁候任特首以為,香港人眼中只有錢和利益嗎?

Advertisements